Importanța unei bune izolări termice este evidentă și nu poate fi niciodată contestată. Prin urmare, fiecare persoană care își construiește locuința își dorește ca aceasta să beneficieze de o izolare termică perfectă.

Cu cât izolarea termică este mai eficientă, cu atât costurile pentru întreținere vor fi mai mici iar confortul termic va fi, la rândul său, pe măsură. Problemele apar însă atunci când te vezi nevoit să alegi materialul pe care îl vei folosi pentru izolarea termică.

Oferta este foarte generoasă, iar varietatea mare de materiale ce pot fi folosite pentru izolarea unei locuințe te poate copleși la un moment dat. Astfel, este firesc să te întrebi ce material să alegi pentru izolarea locuinței tale.

Multe persoane ajung ca în final să oscileze între spuma poliuretanică și polistiren. Astfel, întrebarea sună cam așa: care dintre aceste două materiale reprezintă alegerea ideală? Ei bine, pe această temă vom vorbi noi în rândurile următoare.

Îți vom prezenta atât avantajele cât și dezavantajele fiecărui material în parte, iar în final vom putea trage astfel o concluzie. Astfel, dacă ești în situația de a alege între spuma poliuretanică și polistiren, cu siguranță ai ajuns la locul potrivit!

Polistiren

polistiren

Polistirenul este un material folosit adesea în izolațiile termice la noi. Se realizează din monomer stirol, fiind folosit la nivel global în mod semnificativ. Se aproximează că se folosește în fiecare an miliarde de kilograme de polistiren în construcții.

Polistirenul poate fi expandat, cunoscut ca EPS, sau extrudat, XPS. Cel extrudat este considerat a fi mult mai bun pentru izolări termice, ceea ce ar trebui să ai și tu în vedere.

Principalul avantaj al polistirenului ca material ce poate fi folosit pentru izolări termice este întocmai prețul său accesibil. De asemenea, atâta timp cât așteptările nu sunt foarte mari, izolarea termică pe care acesta o garantează poate fi satisfăcătoare. 

Totuși, nu pot fi comparate proprietățile de izolare ale polistirenului cu ale altor materiale mult mai eficiente, așa cum este și spuma poliuretanică. De asemenea, un alt dezavantaj al polistirenului este și faptul că se aprinde foarte ușor și arde într-un ritm periculos de accelerat. 

Spumă poliuretanică

Folosită de mai bine de 50 de ani în domeniul izolărilor termice, spuma poliuretanică reușește să satisfacă chiar și cele mai pretențioase așteptări. Este considerată de către mulți specialiști ca fiind materialul perfect pentru izolarea unei locuințe. 

Este realizată din două chimicale care împreună expandează de până la 100 de ori iar la rândul său este disponibilă în două variante: spumă cu celulă deschisă sau spumă cu celulă închisă. Între aceste două tipuri de spumă poliuretanică există mari diferențe, una dintre ele fiind reprezentată de preț. Dacă spuma poliuretanică cu celulă deschisă poate fi asemănată cu poliesterul, spuma cu celulă închisă se dovedește a fi mult mai eficientă.

Performanțele spumei poliuretanice nu pot fi contestate, însă și polistirenul prezintă la rândul său anumite avantaje atractive.

Totuși, în cazul în care te vezi nevoit să faci o alegere între aceste două materiale, cu siguranță recomandăm spuma poliuretanică. În cazul unei mansarde, de exemplu, spuma poliuretanică se va dovedi a fi mult mai eficientă.

Aplicarea spumei poliuretanice se poate dovedi a fi oarecum costisitoare, însă așa cum spuneam, este o investiție rentabilă ce va fi recuperată foarte ușor.

Acestea fiind spuse, concluzia nu poate fi alta decât aceea că alegerea ideală în cazul termoizolațiilor este reprezentată de spuma poliuretanică.