Confortul pe care propria locuință ni-l oferă depinde strict de o mulțime de factori ce ne influențează pozitiv sau negativ starea de spirit. Căldura în timpul sezonului rece reprezintă un astfel de factor, la fel precum răcoarea în zilele călduroase ne va oferi o stare minunată de bine. 

Liniștea reprezintă o altă condiție pentru o locuință cât mai confortabilă. Iar în acest sens, izolarea fonică reprezintă o necesitate pe care cu toții ar trebui să o avem în vedere atunci când ne propunem să construim o locuință cât mai confortabilă.

Importanța izolării fonice

Așa cum spuneam, o casă în care liniștea lipsește nu poate fi considerată o casă confortabilă. Iar asta deoarece nu te vei bucura de orice zgomot petrecut în exteriorul locuinței, mai ales atunci când ai nevoie de cât mai multă liniște și relaxare.

Izolația fonică se realizează așadar folosind anumite materiale pentru capitonarea structurii unei clădiri având scopul de a atenua zgomotul ce provine din exterior. Sunt multe opțiuni în acest sens, iar fiecare material se remarcă mai mult sau mai puțin la partea de eficiență.

Sunetul se poate propaga foarte ușor prin materialele de construcții, iar de aceea se dorește izolarea fonică folosind materiale cât mai calitative, astfel încât în interior să pătrundă cât mai puțin zgomot sau chiar deloc.

De ce să alegi un material calitativ pentru efectuarea izolării

Trebuie deci să depui toate eforturile necesare pentru a-ți izola locuința folosind doar materiale de cea mai bună calitate. Iar asta deoarece cu cât materialul ales pentru izolarea fonică este mai bun, cu atât  izolarea va fi mai eficientă. 

În locuința ta va ajunge o cantitate infimă de zgomot, ceea ce sigur te va încânta. 

Atenție însă! La fel de important este ca materialul folosit să fie aplicat corect, de către o echipă de profesioniști. Chiar și cele mai bune materiale pentru izolare fonică se pot dovedi a fi ineficiente atâta timp cât nu sunt aplicate corect.

Ce materiale poți folosi?

Oferta de materiale disponibile pentru izolarea fonică a unei locuințe este, cel mai adesea, foarte generoasă. Vei avea la dispoziție o mulțime de materiale așa că alegerea va fi destul de greu de făcut. Totuși, îți prezentăm succint materialele folosite cel mai des pentru izolarea fonică, astfel încât să poți alege cu ușurință:

Vată minerală bazaltică

Un material excelent pentru izolarea fonică a locuinței este vata minerală bazaltică. Aceasta poate avea rol atât de izolare termică cât și de izolare fonică, ceea ce îl face o alegere o foarte bună. Randamentul său poate ajunge la până 85%, fiind așadar unul dintre cele mai bune materiale ce pot fi folosite pentru izolarea fonică.

Vată minerală de sticlă

Vata minerală de sticlă se poate dovedi a fi și ea un material destul de bun pentru izolare. Randamentul său de izolare termică este lăudabil, însă nu la fel de bine se descurcă și la partea de izolare fonică. Totuși, poate fi o soluție atunci când nu ai alte opțiuni la îndemână.

Spumă poliuretanică

În final, încheiem prin a spune că alegerea ideală este de departe reprezentată de spuma poluretanică. Aceasta are o densitate ridicată, iar astfel atât izolarea fonică dar și cea termică sunt excelente. Specialiștii spun despre izolația cu spumă poliuretanică faptul că poate reduce zgomotul până la 0, iar noi îi credem pe cuvânt!

Spuma poliuretanică are o greutate foarte redusă, se montează ușor și totodată nu ai nevoie de o cantitate foarte mare de spumă pentru a izola o locuință. De asemenea, are o durată de viață foarte generoasă și te poate ajuta să faci economii. Ce îți poți dori mai mult de atât?