Atunci când vorbim despre locuințe în care confortul se regăsește din belșug, ne referim automat la acele locuințe corect izolate termic. Confortul termic ne poate influența decisiv starea de spirit, prin urmare trebuie să oferim un plus de atenție materialelor folosite pentru izolarea termică a locuinței astfel încât rezultatul obținut să ne ofere satisfacția mult dorită.
Materialul folosit pentru izolarea termică a locuinței reprezintă de departe cel mai important aspect în această lucrare, iar alegerea lui ar trebui realizată după o bună documentare în prealabil. Desigur, montajul trebuie realizat, la rândul său, ca la carte. Totuși, de menționat ar fi faptul că un material calitativ va fi totodată și ușor de aplicat.
Prin urmare, te poți întreba care sunt cele mai bune materiale pe care le poți folosi pentru izolarea termică a unei locuințe. Ei bine, pe acest subiect ne-am propus să vorbim și noi în acest articol. Astfel, lectura articolului nostru poate reprezenta un pas important din procesul de documentare despre care vorbeam anterior.
Spumă poliuretanică
Spuma poliuretanică este un material care abia acum câștigă popularitate în România, însă asta nu înseamnă că este un material nou. Această spumă există pe piața materialelor de construcții și totodată se folosește de cel puțin 50 de ani.
În România însă abia de curând a ajuns vestea că este cel mai eficient material ce poate fi folosit pentru izolarea unei mansarde, de exemplu. Eficiența sa este dată mai ales de capacitatea de a pătrunde în crăpături și în cele mai greu accesibile locuri, umflându-se și asigurând o sigilare perfectă. Mai mult decât atât, spuma poliuretanică protejează lemnul de umezeală iar condensul va dispărea.
Nu este un material care arde datorită proprietății de autostingere.
Și chiar dacă prețul unei izolări termice cu spumă poliuretanică poate fi ceva mai mare decât în cazul altor materiale, investiția va fi recuperată foarte rapid.
Vată bazaltică
Un alt material folosit adesea pentru izolare termică este vata bazaltică. Aceasta se remarcă datorită montajului foarte ușor de realizat dar și cu prețuri accesibile.
Nu necesită cunoștințe superioare pentru un montaj corect, însă nu poate garata o etanșare perfectă, la fel ca în cazul spumei poliuretanice.
Izolarea termică este mai mult decât acceptabilă și totodată poate garanta și o bună izolarea fonică.
Polistiren
Polistirenul este folosit adesea pentru izolarea termică a locuințelor mai ales datorită prețului său foarte accesibil. Este, de fapt, principalul său avantaj. Totuși, nu putem nega proprietățile sale de izolare termică.
Nu garantează cea mai bună izolare termică dar nici cea mai proastă. Poate fi asemănat cu vata bazaltică la acest capitol, iar faptul că poate fi folosit la diferite izolări termice, atât exterioare cât și interioare, reprezintă un alt avantaj important.
Polistirenul poate fi expandat sau extrudat. Între aceste două tipuri de polistiren există atât diferențe cât și asemănări.
Dezavantajul principal al acestui material este însă faptul că arde puternic și repede, ceea ce reprezintă un motiv pentru a NU-l folosi.
Celuloză
Un alt material ce poate fi folosit pentru izolarea unei locuințe este celuloza. Este un material nou apreciat mai ales datorită caracterului său ecologic, fiind realizat din hârtie reciclată. Se aplică aproape la fel precum spuma poluretanică, având capacitatea de a etanșa în mare măsură fisurile.
Totuși, la partea de eficiență a izolării termice, celuloza nu se prezintă la fel de bine precum spuma poliuretanică.
Acestea fiind prezentate, probabil că nu mai este necesar să precizăm care este alegerea ideală pentru o izolare termică perfectă.